JAPONYA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ AJANSI (JICA) İŞBİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLEN “TARIMSAL SANAYİDE REKABET GÜCÜNÜN ARTIRILMASI” PROJESİ UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen ve Ajansımızın yanı sıra İpekyolu, Karacadağ ve Fırat Kalkınma Ajanslarıyla işbirliği içinde yürütülen “Tarımsal Sanayide Rekabet Gücünün Artırılması” projesi kapsamında, bölgemiz illerindeki saha çalışmaları Japon teknik ekip ve Ajansımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

Geçtiğimiz aylarda Hatay’ın Dörtyol ve Arsuz ilçelerinde yürütülen çalışmalardan sonra şimdi de Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta Kırsal Kalkınma Birim Başkanı İbrahim Başar Saydam ve birim uzmanı Ali Küçükler, Osmaniye’de ise Sanayide Verimlilik Birimi uzmanı Erdal İlbay’ın rehberliğinde ceviz, Kahramanmaraş biberi, elma, yer fıstığı ve turp üretim/işleme tesislerine yönelik teknik gezi düzenlenmiştir.

 

Kahramanmaraş, Türkiye toplam ceviz üretiminin %5’ini karşılamaktadır. 2021 yılında DOĞAKA desteğiyle hayata geçirilen Çağlayancerit Ceviz İşleme Tesisi ziyaret edilerek yetkililerden bilgi alınmıştır. Bu tesiste ilin coğrafi işaretli cevizlerinin tüm işleme aşamalarını modern yöntemlerle gerçekleştirmektedir. İlin önde gelen ve coğrafi işaretli tarım ürünlerinden bir diğeri olan biberin üretim aşamalarını yerinde görmek üzere Karayağlı Biber üretim tesisi ziyaret edilmiştir. Maraş biberi kentin iklimi, güneşi, havası, suyuyla bütünleşerek geçmişten günümüze sadece Türkiye'de değil dünyada markalaşmış ürünlerden biridir.

Son olarak Kahramanmaraş’ın önemli tarım ürünlerinden olan elma üretimi ile ilgili bilgi almak üzere Göksun İlçesi’nde elma yetiştiriciliği yapan Orhan İnce ziyaret edilmiştir. 2023 yılı verilerine göre Kahramanmaraş, Türkiye elma üretiminde 10. sırada yer almasına rağmen elması lezzet, sertlik, rengi ve sulu yapısı ile benzerlerinden ayrışmaktadır.

Osmaniye ili Düziçi ilçesinde kadınlar tarafından kurulan kadın girişim kooperatifi, coğrafi işaretli yer fıstığından ürettiği patentli fıstık helvasıyla dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, kooperatif “Otak” markasıyla fıstık ezmesi, yöresel peynir, gün kurusu, salça gibi çeşitli yöresel ürünlerin hem üretim hem de satışını gerçekleştirmektedir. Ajansımız tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlan Acil Eylem Programı (BOTAP) kapsamında tamamlanan proje ile, Osmaniye konteyner kentinde faaliyetlerine başlayan kooperatif, Düziçi ilçesindeki bazı faaliyetlerini Osmaniye merkeze taşıyarak ulusal marka olma hedefinde ilerlemektedir.

Kadirli ilçesinin en önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olan turp üretimini yerinde görmek üzere ziyaret edilen Kadirli Turp Üreticileri Birliği’nde ise Birlik Başkanı Soner Topalhan ile turp üretim ve pazar sorunları değerlendirilmiştir.

 

Bölgemizde üretilen tarımsal ürünlerden rekabet gücü ve potansiyeli yüksek olanların uluslararası pazarda müşteri beklentilerine daha iyi uyum sağlaması amacıyla araştırma çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar sonucunda belirlenen pilot işletmelere gelişimlerini desteklemek üzere danışmanlık hizmetleri verilmesi planlanmaktadır.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanmakta olan proje, 4 Ajans Bölgesinde toplam 3 yıl sürecektir. Projenin ilk aşaması olan saha ziyaretlerinin ise yaklaşık 6 ay sürmesi öngörülmektedir. Söz konusu projenin yaşanan deprem felaketi sonrası ihya sürecinde tarıma dayalı sanayi sektörünün yeniden ayağa kalkmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17